Mladi za mlade u koroni

Komentiraj

10 prosinca, 2020 autora/ice udrugadelta

Godina 2020. puna je izazova i nepogodnosti, no, naravno, najveći je izazov pandemija COVID-19 i njezin utjecaj na ljude i ekonomiju. Njezinom pojavom sve generacije iz svih društvenih skupina našle su se u vrlo teškoj situaciji. No jedna od najranjivijih skupina svakako su mladi.

Pandemija je imala utjecaj na mnoge aspekte života mladih; na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje, posao… Očito je zašto utječe na fizičko zdravlje mladih, ali i drugih, no možda se pitate kako i zašto utječe i na mentalno zdravlje. Mladi se, kao prvo, nalaze u najosjetljivijem periodu života. Pojavom korone mentalno zdravlje (pogotovo mladih) postalo je zanemarivo te nebitno u usporedbi s virusom. Trebamo imati na umu da mentalne bolesti nisu nestale te da se mladi tijekom pandemije još više suočavaju s njima. Neke pozitivne strane pandemije na mentalno zdravlje mladih jesu: provođenje dovoljno vremena s obitelji i bližnjima, izostanak suočavanja s negativnim utjecajima okoline i učenje novih načina suočavanja sa stresom. Negativne, pak, strane jesu: strah od zaraze, snažan stres i redovita briga, pojava antrofobije (straha od ljudi), nedostatak druženja s vršnjacima i prilika za stjecanje identiteta. Postoje i pozitivne i negativne strane, no smatram da je negativnih znatno više. Čovjek je društveno biće i nemogućnost socijalizacije može mu samo činiti loše. Moramo voditi brigu o mentalnome zdravlju naše ranjive skupine mladih u ovo teško vrijeme pandemije.

Pojam online škola kod nekih izaziva veselje, dok kod drugih živčani slom i tugu. Možemo analizirati kako je korona utjecala na obrazovanje mladih. Ostavila je mnoge pozitivne posljedice, kao što su: vlastita organizacija obveza, slijeđenje vlastitoga tempa, više vremena (bez gubitka na putovanje), razumni rokovi za predaju zadaće i susretljivost profesora. Negativne su, pak, posljedice: problemi s tehnologijom, previše obveza za učenike, prevelika očekivanja od učenika, manjak komunikacije između profesora i učenika i manjak učenja. Rupe u znanju vidljive su i sada, pri povratku u školske klupe. Pandemija je posebno pogodila mlade koji nemaju pristup tehnologiji i internetu ili žive u teškim uvjetima te im je, i uz pomoć škola, bilo znatno teže pratiti online nastavu.

Korona je također pogodila i zaposlene i nezaposlene mlade ljude. Naime, mnogim mladim ljudima snižene su plaće i oduzeta su im radna mjesta. Nezaposleni, naravno, teško dolaze do posla, a među zaposlenima posebno su ugroženi mladi ljudi koji imaju ugovore na određeno, koji obavljaju sezonske poslove ili rade u uslužnim djelatnostima.

Udruga Delta bavi se navedenim problemima te projektom Akcija za 5! potiče mlade da svojim idejama i planovima pomažu mladima koji su se našli u teškoj situaciji.

Elena Popović, učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Archives

Prosinac 2020
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Udruga Delta

Ponedjeljak - Petak
08-16

Upišite svoju e-mail adresu kako biste pratili sadržaj ovog bloga.

Pridružite se 1 drugom pretplatniku.
%d blogeri kao ovaj: