„Treasure hunt – Riječka kultura“ odnio pobjedu na 17. Akciji za 5!

Komentiraj

16 studenoga, 2022 autora/ice udrugadelta

Danas se održala sedamnaesta “Akcija za 5!” u  organizaciji Udruge „Delta” u suradnji s Gradom Rijeka, a koja za cilj ima pružiti mogućnost mladim ljudima između 14 i 19 godina razvijanje vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Tema ovogodišnje „Akcije za 5!“, prostori za mlade, proizašla je iz procesa kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023. – 2030. Prostori za mlade se mogu definirati kao javna mjesta (fizička ili virtualna) gdje mladi, uz podršku, vode različite aktivnosti prema svojim interesima i potrebama.

Kao rješenje na ovogodišnju temu, mladi su morali stvarati projektne prijedloge uz pomoć mentorica koje su ih vodile kroz cijeli proces. Prvi korak bio je osvijestiti postojeći realni problem u njihovoj okolini nakon čega je uslijedilo ‘brainstormanje’ potencijalnih ideja. Zajedničkim promišljanjem, grupe su slagale mozaik ideja koje su na kraju činile projektni prijedlog za kojeg se izradio i proračun. 

Projektni prijedlog je trebao zadovoljavati nekoliko kriterija:

  • biti provediv na lokalnoj razini
  • služiti javnom interesu
  • biti ostvariv u kratkome roku (od najviše mjesec dana).

Nakon osmišljavanja svojih projekata u Dječjoj kući, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je prezentacija ideja od strane učenika i učenica koji su sudjelovali.

Prezentirano pet rješenja za unapređenje prostora za mlade

U završnom dijelu prezentirano je pet osmišljenih projektnih prijedloga, a nakon svake prezentacije su se odvijale rasprave koje su doprinijele poboljšanju ideja i njihove razrade.

Za početak, prisutni su mogli čuti detalje projekta pod nazivom OPZM (optimizacija prostora za mlade).

Osmislili su kako bi uredili prostor doniranim i dijelom kupljenim namještajem te obogatili prostor društvenim igrama kako bi se mladi mogli družiti. 

PRORAČUN: 4.950,00 HRK

Sljedeća grupa prezentirala je svoj projekt pod nazivom Mladi o mladima.

Njihov prostor za mlade bi zapravo bio podcast koji bi se snimao u Klubu Mladih, a sadržavao bi teme koje su zanimljive njihovim vršnjacima. Teme podcasta bile bi određene prethodno provedenim anketama. Sa snimanjem podcasta krenuli bi početkom prosinca.

PRORAČUN: 3.250,00 HRK

Treća grupa iznijela je svoje rješenje za ovogodišnju temu Treasure hunt – Riječka kultura.

Oni su kao svoje rješenje projektu predstavili, kao što sam naziv kaže, treasure hunt (potraga za blagom) koji bi proveli pomoću mobilne aplikacije koju bi samostalno izradili. Na ruti, čiji je početak kod Gradske vjećnice Grada Rijeke, sudionici bi odgovarali na zagonetke i upoznavali se s riječkim znamenitostima. Očekivani kraj rute je na trsatskom kampusu, u prostoru Caffe Bar Akvarij gdje bi se održala dodjela nagrada i završno druženje. 

PRORAČUN: 4.800,00 HRK

Pretposljednja grupa prezentirala je svoj projekt pod nazivom #hashtagpaleta.

Kao svoje rješenje, grupa je odlučila na 3 lokacije u gradu postaviti klupice izrađene od paleta te na taj način napraviti takozvani “vanjski dnevni boravak”. Sve bi popratili medijskim izvještajima u lokalnim medijima uključujući radio, televiziju i novine, a pokrenuli bi i oglase na društvenim mrežama.

PRORAČUN: 2.300,00 HRK

Posljednja grupa predstavila je ideju pod nazivom Potrebe mladih u Klubu mladih.

Ova grupa odlučila je osmisliti anketu namijenjenu učenicima različitih srednjih škola kojom bi saznali njihova mišljenja i potrebe vezane za gradske prostore u Rijeci koji bi se mogli koristiti kao prostori za mlade. Nakon prezentiranja rezultata ankete predstavnicima Grada, održali bi pub quiz za učenike te zajedničko druženje. 

PRORAČUN: 5.000,00 HRK 

Projektni prijedlog s najvećim brojem glasova učenika i učenica bit će financiran s pet tisuća kuna iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge „Delta” i realizirati do kraja ove godine.

TKO JE ODNIO POBJEDU?

Nakon glasanja i računanja bodova, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković proglasila je pobjedničku grupu s najboljim prijedlogom, a to je bila grupa broj 3 s projektom Treasure hunt – Riječka kultura

Čestitamo pobjednicima i naravno svima koji su sudjelovali! Vidimo se iduće godine!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Archives

Studeni 2022
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Udruga Delta

Ponedjeljak - Petak
08-16

Upišite svoju e-mail adresu kako biste pratili sadržaj ovog bloga.

Pridružite se 1 drugom pretplatniku.
%d blogeri kao ovaj: