Informiranjem mladih do odgovornog građanstva

Komentiraj

7 studenoga, 2018 autora/ice udrugadelta

Mediji obilježavaju našu svakodnevnicu. U zadnje se vrijeme pojavio velik broj novih medija bez kojih više ne bismo mogli zamisliti svoj život. Postali su glavni izvor informacija, mjesto gdje saznajemo vijesti u istom trenutku kada se dogode, pratimo živote slavnih osoba, čitamo i slušamo o temama koje nas zanimaju iz bilo kojeg područja.

Novi zanimljivi mediji privlače mnogo mladih pa se pojavljuje i problem medijske pismenosti. Jesu li današnji mladi ljudi dovoljno medijski pismeni? Naravno da postoji dio koji je dobro upoznat s ovom temom, ali ipak postoji i onaj veći dio učenika koji nema dovoljno razvijenu vještinu kritičkog vrednovanja sadržaja na internetu, televiziji ili novinama. Uzrok nedovoljne pismenosti mogla bi biti činjenica da mladi nigdje nemaju priliku prikupiti informacije. O ovoj se temi ne govori dovoljno često s obzirom na to da smo sadržajem iz medija neprekidno zatrpani. Svakodnevno susrećemo bezbroj različitih fotografija, novinskih članaka i emisija. Sve je na prvi pogled zanimljivo i privlačno, ali ako nemamo dovoljno znanja teško je prosuditi što je ispravno.

Glavno je pitanje kako poučiti mlade medijskoj pismenosti i pomoći im da se snađu u moru informacija. Prvi je korak podići svijest o opasnostima koje se kriju na internetu i pokazati da to nije nešto što se događa nekome drugome, već se može dogoditi svakome. Medijskim su opasnostima najviše izloženi učenici, pa je najlakši način za podizanje svijesti edukacija u školama. Edukacija bi bila zanimljiv odmak od uobičajenog nastavnog programa te bi privukla učenike i možda ih potaknula da i sami istraže nešto više. Cilj bi bio učenike upoznati s pojmom medijske pismenosti i pomoći im da saznaju nešto više o svim vrstama medija. Osim što će naučiti kako se zaštiti, bit će im pokazane i sve pozitivne strane medija, odnosno naučit će koliko informacija mogu dobiti jednim klikom ako znaju gdje treba kliknuti.

Edukacija možda neće biti dostupna svima, ali zato bi se mogli napraviti letci koje je lako podijeliti po gradu. Oni su vrlo jednostavan način širenja informacija velikom broju ljudi. U samo nekoliko stranica moglo bi se objasniti sve što je bitno za medijsku pismenost i pomoći građanima da se u vrlo kratkom vremenu educiraju o svim nevjerojatnim sposobnostima medija, kao i o njihovoj tamnoj strani.

Još jedan način za rješavanje problema su zanimljivi projekti koji će privući mlade. Svidi li im se projekt, rado će sudjelovati u njemu i usput se upoznati s temom. Mladi nemaju ambiciju za informiranje o temama kao što je medijska pismenost. Zato je bitno da netko drugi preuzme inicijativu i osmisli dobar projekt.

Jedan od takvih projekata je i Akcija za 5!, koja na inovativan način potiče mlade da saznaju više o stvarima koje im utječu na život. Iz prve ruke susreću se s različitim problemima, uče raspravljati i predstavljati svoje ideje. Pripremajući svoje projekte usput se i informiraju, a informirani pojedinci čine odgovorno građanstvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Archives

Studeni 2018
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Udruga Delta

Ponedjeljak - Petak
08-16

Upišite svoju e-mail adresu kako biste pratili sadržaj ovog bloga.

Pridružite se 1 drugom pretplatniku.
%d blogeri kao ovaj: